Blog

Kako odabrati sublimacijski printer?

Kako odabrati sublimacijski printer?

Ispravan odabir pisača za sublimaciju zahtjeva da se prvo odredi što želite proizvoditi.
Želite li raditi ispis velikih formata za odjeću? Manje predmete kao podmetače, maskice za telefone, šalice? Grafike u boji? Grafike visoke rezolucije?
Odgovori na ova pitanja uvelike će utjecati na Vašu odluku.

Drugi ključni faktori koje treba uzeti u obzir kod odluke o veličini sublimacijskog printera su veličina polja za ispis (koji su najveći proizvodi koje želite sublimirati), broj boja te brzinai  trošak ispisa.

Sublimacijski printeri se mogu podjeliti u sljedeće kategorije ovisno o veličini medija za ispis te sofisticiranosti ispisa.
Treba imati na umu da večina pisača ne ispisuje po rubu papira tako da je polje za tisak nešto manje od samo medija za ispis.

 

Stolni pisači: Ovo su uglavnom uredski pisači koji ispisuju na pojedinačne listove papira i lako se smjeste na malo prostora na gotovo svakom stolu. Oni su idealni za pokretanje poslovanja obzirom na njigovu cijenu i jednostavnost korištenja.
Veličina medija za ispis koristi se najčešće kao A4 ili A3 veličina.

Uski format (narrow): samostojeći, komercijalni pisač ove kategorije ima mogućnost ispisa od 16,5-44 inča širine. Ovakvi pisači idealni su za tvrtke kojima je potreban ispis većih slika ili ispis u večim nakladama.

Široki format: Ovakvi pisači spadaju u industrijske pisače i mogu raditi spise od 44-104 inča širine. Njihova namjena je za industrijske high-volume ispise, za tisak na tekstil, bannere, allover print odjeću, zastave i slično.

 

Print-field savjeti
Generalno možemo postaviti pravilo da je bitno kupiti pisač čija je najveća ispisna površina zadovoljavajuća za najveći proizvod koji želite proizvoditi. Znači ukoliko želite raditi tisak na majice širine do 40cm, za Vas bi idelano bilo kupovina printera 16,5″ (42cm).
takav pisač može raditi i ispis iz role ali jednako tako i ispis iz arka ukoliko za to ima potrebe.

ako je Vaša želja proizvoditi šalice i maskice za telefone, pisač A4 površine biti će idealan za Vas.

Jednako je bitko da veličina ispisa odgovara Vašoj drugoj opremi, termo preši. Njena radna površina trebala bi biti nešto veća od veličine grafike.
Ukoliko radite ispise veličine 35cm, preporučila bi se tremo preša širine 38cm.

Obzirom na količinu ispisa koji želite raditi, nekada je pametnije postaviti 2 ili više manja formata printera nego jedan jer oni generiraju više ispisa u istoj jedinici vremena.

 

Broj boja koje koristi pisač

Inkjet pisači imaju mogućnost ispisati stotine tisuća različitih boja kombinirajući odreženi broj baznih boja. Večina pisača koriste standardne 4 boje, plava, crvena, žuta i crna (CMYK).
Ostali modeli dostupni su u 8 boja. Dodatne boje su na primjer narančasta, svijetlo plava, svijetlo crvena, svijetlo crna.

Za večinu korisnika, pisači sa 4 boje zadovoljiti će večinu zahtjeva i isporučiti životopisne, zasičene boje u visokoj rezoluciji.

 

Savjeti za kupnju
Kod odluke uzmite u obzir sve zanačajke koje smo ovdje obijasnili. Veličinu grafika koje želite ispisivati ovisno o proizvodima koje želite proizvoditi te prema tome prilagoditi širinu ispisa pisača.
Brzinu ispisa te broj boja koje ćete koristiti ovisno o tome što želite dobiti kao izlazni proizvod.
Zadnje i ne najmanje važno, sve te odluke će generirati cjenovni razred samog pisača.

Povezane objave